Een Daktuin

Mooi hè, een daktuin. En dat groen op je dak is nog goed voor de dakbedekking ook, want dat gaat langer mee. Bovendien heb je de mogelijkheid om gewoon heerlijk uit eigen daktuin te eten. De daktuin is vooral in de stad een mooie oplossing om toch iets aan groen te doen.

Een tuin op je dak is bepaald niet nieuw

De daktuin, een tuin die op het platte dak van een gebouw is aangelegd, is geen nieuwe uitvinding. Want in Babylon en later in het Egyptische Fustat had men al hangende tuinen en tuinen op hoge gebouwen. In Nederland kwam Petrus Regout in Maastricht met een paviljoen met een daktuin, helaas zijn die niet bewaard gebleven voor het nageslacht.

Daktuin kan verschillende functies hebben

De daktuin kan verschillende functies hebben overigens. Zo is er een sterk decoratieve functie, maar kan een daktuin ook bijdragen aan de klimaatbeheersing van een gebouw of een meer recreatieve functie hebben. Bij een daktuin worden vaak de principes van hydrocultuur toegepast, om zo de mogelijkheden te vergroten. In dat geval ben je niet per se aangewezen op aarde of potgrond. Prima natuurlijk, want zo beperk je het gewicht op het dak.

Unieke sfeer met een groen dak, waaruit je ook gewoon eet

Als er geen plaats is voor een buiten balkon, dan is een daktuin een prima optie. Een dergelijke tuin kun je heel eenvoudig aanleggen en is steevast een mooie, zinvolle uitbreiding. Je maakt een tuin op het dak van je huis, op het platte dak van je schuur of bijvoorbeeld op het dak van de uitbouw. Een daktuin biedt sfeer, zie jij je op een mooie zomeravond al zitten met een glas wijn en een boek én met een fraai uitzicht op de tuin? Heerlijk toch! Een groendak is goed voor het milieu, het laat je energie besparen en verbetert de leefomgeving. Ja, je kunt een daktuin beslist duurzaam noemen en dus hoor je er met zo’n tuin echt helemaal bij in een tijd dat echt alles duurzaam van karakter dient te zijn.

Overweeg zelf ook eens een energiebesparende groene oase

Er zijn gelukkig planten voldoende die je op het dak van je huis plant; zo staan tijm, primula’s, anemonen en zeker stekelnootjes altijd erg goed op zo’n mooi dak, dat door de mensen die al zo’n dak hebben vaak wel de groene oase genoemd wordt. En dat kan gezien worden als pure liefde.

Daktuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *